Το 2ο πολιτιστικό ταξίδι της Ι. Ρ. Α. Ηρακλείου σε τρία χριστιανικά μνημεία του κέντρου του Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε.
Ιστορική αναδρομή στην εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως αποκαλύπτεται από την ξενάγηση στον παλαιό ναό του Αγίου Μηνά, στον τρίκλιτο ναό του Αγίου Ματθαίου και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών».
Στα χριστιανικά αυτά μνημεία φιλοξενείται συλλογή εικόνων εξαιρετικής καλλιτεχνικής εκφράσεως στην οποία περιλαμβάνονται έργα ανεκτίμητης αξίας σπουδαίων εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής αγιογραφίας, όπως του Άγγελου Ακοτάντου(αρχές 15ου αι.) και Μιχαήλ Δανασκηνού (16ος αι.), του Ιωάννη Κορνάρου και Γεωργίου Καστροφύλακα. 
Η περιήγηση ξεδίπλωσε την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου που αγωνίστηκε για τη χριστιανική ταυτότητά της σε μια μακραίωνη περίοδο πολέμων, διωγμών και λοιμών και κατόρθωσε να διατηρήσει ζωντανή αλώβητη την πίστη και τον πολιτισμό της.
Ευχαριστούμε θερμά για την ξενάγηση την κ. Αθηνά ΣΦΑΚΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, βαθιά γνώστη της ιστορίας του τόπου μας, η οποία μας ταξίδεψε στον πολιτισμό, στα χρώματα και τις μνήμες του.
Ευχαριστούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Ηρακλείου και τους εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη συμμετοχή τους.
Από σήμερα, για όσους συμμετείχαν σ΄ αυτό το «ταξίδι», η πόλη που τη διαβαίνουμε καθημερινά αδιάφοροι, που προσπερνούμε βιαστικά τα μνημεία της, απέκτησε διαφορετικό νόημα και σίγουρα νέα προοπτική.
(Visited 9 times, 1 visits today)