Τον Πολιτισμό και την ιστορία της Λαγκάδας και του Οροπεδίου Λασιθίου, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι θα συμμετέχουν στην περιήγηση που διοργανώνει η Ι Ρ Α Ηρακλείου την Κυριακή 14/05/2017 και από ώρα 08:00 π.μ σε συνεργασία με το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την εθελόντρια ξεναγό κ. Αθηνά ΣΦΑΚΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ.

Το πρόγραμμα

08:00 : Αναχώρηση από το Αστυνομικό Μέγαρο

08:45 : Ιερά Μονή Γκουβερνιώτισας (ΠΑΝΑΓΙΑ Η Γκουβερνιώτισα στις Ποταμιές. Μονή, της οποίας το καθολικό ήταν κατάγραφο, υπήρχαν και εξαιρετικής καλλιτεχνίας εικόνες οι οποίες φυλάσσονται στο ιστορικό Μουσείο. Τμήμα των τοιχογραφιών, 14ου αιώνα, μεταφέρθηκε στην ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ στο Ηράκλειο.) 09:10 : Αναχώρηση

09:30 : Άγιος Αντώνιος Αβδού (ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΒΔΟΥ , τοιχογραφίες 14 αιώνα, αρχαϊκής τεχνοτροπίας, με δύο τόνους χρωμάτων. Κίτρινο και καφέ.) 09:50 : Αναχώρηση

10:30 : Παναγιά Καρδιώτισσα Κερά (Παναγίας Κεράς, ιδρύθηκε στην αρχή του 18 αιώνα, από τον Παύλο και Θεόδωρο Μαγγανάρη. Υπήρξε μετόχι της μονής Αγκαράθου, αλλά με ενέργειες της οικογένειας των Μαγγανάριδων έγινε σταυροπηγιακή Μονή .Το καθολικό της μονής ,σύνθεση τριών κτισμάτων,οικοδομήθηκε σε τρείς διαφορετικές περιόδους, πρό της ιδρύσεως της Μονής. Το παλαιότερο κτίσμα είναι το σημερινό Ιερό. Και τα τρία τμήματα είναι κατάγραφα, με τοιχογραφίες του 14 ου αι) 10:50 : Αναχώρηση

11:15 : Στάση για φωτογραφίες Σελί – Αυχήν Αμπέλου

11:30 : Ελεύθερος χρόνος – στάση για καφέ . .

12:30 : Ανάβαση στο Δικταίο Άνδρο (Το όρος Δίκτυ, με υψηλότερη κορυφή 2148 μ, είναι η τρίτη σε ύψος οροσειρά στην Κρήτη, μετά τον Ψηλορείτη και τα Λευκά όρη . Το όνομα προέρχεται από το ΔΙΑΣ + ΤΙΚΤΩ, και είναι το βουνό όπου η Ρέα γέννησε τον Δία. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά που γεννούσε η Ρέα, επειδή υπήρχε χρησμός σύμφωνα με τον οποίο ο Κρόνος θα έχανε την παντοδυναμία του , από ένα παιδί του. Όταν η Ρέα επρόκειτο να γεννήσει τον Δία, επέλεξε να τον γεννήσε ΣΤΟ ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ. Στην περιοχή του χωριού Ψυχρό, βρίσκεται σε 980 μ υψόμετρο, το σπήλαιο όπου κατά την αρχαία Ελληνική παράδοση γεννήθηκε ό Δίας. Τα ευρήματα από το σπήλαιο Ψυχρού, δείχνουν ότι υπήρξε ‘’διεθνής’’ τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους.)

14:30 : Οροπέδιο Λασιθίου  (ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, βρίσκεται σε υψόμετρο 817-850 μ . Το όνομα Λασίθι πιστεύεται ότι έχει ρίζα την λέξη Λάσιο, που σημαίνει κατάφυτος. Στην είσοδο του οροπεδίου, στον αυχένα της αμπέλου ,σώζονται ερείπια ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ –αλευρόμυλων. Στο οροπέδιο σώζονται σποραδικά μερικοί από τους 13.000 αντλητικούς ανεμόμυλους, καταγράφεται ως το παλαιότερο ‘’αιολικό πάρκο’’ της Ευρώπης .)

15:00 : Φαγητό στην ταβέρνα «Σελί Αμπέλου» με πλήρες μενού και ζωντανή παραδοσιακή μουσική με το κρητικό συγκρότημα του Μιχάλη Σαβουίδακη  .

Μέριμνα για παιδικό ξεχωριστό τραπέζι με παιδικό πιάτο

19:00 : Αναχώρηση για το Ηράκλειο

Χρήσιμες πληροφορίες

Το μενού · Ντολμαδάκια · Ντάκος · Κεφαλοτύρι – μυζήθρα · Μπεκρί μεζέ · Ζυμερά Μακαρόνια με ανθότυρο · Σαλάτα ανάμεικτη (μισή χωριάτικη – μισή πράσινη)
· Ψητό γουρουνόπουλο στο ξυλόφουρνο με πατάτες · Γλυκό · Φρούτο · Κρασί – ρακή – νερά – αναψυκτικά

Παιδικό μενού · Σουβλάκι · Μπιφτέκι · Κοτόπουλο · Πατάτες τηγανιτές · Σαλάτα · Αναψυκτικό

Επιπλέον με χρέωση : Μπύρα 2€ – ουίσκι ποτήρι 4,5€ ουίσκι φιάλη 50 € – όλοι οι καφέδες 2€

Για την ανάβαση στο σπήλαιο επιβάλλεται αθλητικό τύπου παπούτσι. – Επίσης ίσως να χρειαστεί μια ζακέτα για το βράδυ.

Οι συνάδελφοι με τις οικογένειες τους που επιθυμούν να μας ακολουθήσουν μόνο στο μεσημεριανό τραπέζι, λόγω καταγωγής θα πρέπει να μας ενημερώσουν μέχρι Παρασκευή μεσημέρι. Το ίδιο και οι συνάδελφοι που θα μας ακολουθούν με ιδία μέσα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο τηλέφωνο : 6936057082

Αν γνωρίσουμε τον τόπο μας θα τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Καλή Αντάμωση

 SERVOPERAMICETO

Για την Τοπική Διοίκηση     
    Ο Πρόεδρος                                          HΓενική Γραμματέας
Μανόλης Ζαχαριουδάκης                                       Έφη Φλουρή    


(Visited 22 times, 1 visits today)