«ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

    Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 η ξεναγός, Σ/χος Τραπεζιτικός, Συγγραφέας και Επίτιμο μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη χάρισε μια γοητευτική διαδικτυακή περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε όλους όσους την παρακολούθησαν. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- Ιστορία θέση και εκθέματα».                                                                                                                                          Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και Ιστορίας
της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και είναι η 8η  της περιόδου  Δεκεμβρίου  2020 – Μαρτίου  2021.

Η ομιλήτρια ξεκίνησε την ξενάγησή της από την ιστορία της θέσης και του κτιρίου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ξεδιπλώθηκε η ιστορική του συνέχεια από τα χρόνια της Ενετοκρατίας που η περιοχή ήταν ο προμαχώνας Σαμπιονάρα, ένας  από τους  επτά προμαχώνες του Ενετικού Οχυρωματικού περιβόλου της Candia, ως τη σύγχρονη μορφή του Μουσείου και της πλατείας Ελευθερίας στην οποία βρίσκεται.

Η περιήγηση, με τη βοήθεια πολύ σωστά επιλεγμένων φωτογραφιών, συνεχίστηκε στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου,  στις αίθουσες με τα εκθέματα και τις τοιχογραφίες. Ο προϊστορικός πολιτισμός  της  Μινωικής Κρήτης με την βοήθεια της τεχνολογίας προβλήθηκε στις οθόνες των συμμετεχόντων που είχαν την ευκαιρία, έστω και εικονικά να γνωρίσουν τον τεράστιο πλούτο του.  

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου, μέλη Τοπικών Διοικήσεων  από ολόκληρη την Ελλάδα, πολίτες  φίλοι της Τοπικής μας Διοίκησης,  φοιτητές της Σχολής ξεναγών και πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος της ομιλίας, με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα όπως ο δίσκος της Φαιστού και η ανάγνωση της Γραμμικής Β’ γραφής, οι ανθρωποθυσίες στην Ανεμοσπηλιά στις Αρχάνες, τα εκθέματα από άλλες ιστορικές περιόδους (Κλασική, Ρωμαϊκή) που, επίσης, φυλάσσονται στο Μουσείο και οι  αρχαιολογικοί τόποι της Κρήτης, η Φαιστός, η Ζάκρος, η Γόρτυνα.

Κλείνοντας τη βραδιά ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου της ΙΡΑ κ. Μανόλης Ζαχαριουδάκης τόνισε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου στο οποίο προβάλλεται ο Μινωικός Πολιτισμός, σχεδόν στην ολότητά του. Το γεγονός ότι χιλιάδες περιηγητές κάθε χρόνο, απ’ όλες τις γωνιές της Γης, το επισκέπτονται, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Άλλωστε, η σπουδαιότητα ενός μουσείου δεν εξαρτάται μόνο από το έκτασή του, αλλά, κυρίως, από τα εκθέματα που βρίσκονται σ’ αυτό και το Μουσείο Ηρακλείου ανταγωνίζεται επάξια πολλά μεγάλα και παγκόσμιας ακτινοβολίας μουσεία.

(Visited 26 times, 1 visits today)