Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση που διοργάνωσε η Ι Ρ Α Ηρακλείου την Κυριακή 11/09/2016 και ώρα 10:00 π.μ σε συνεργασία με την εθελόντρια ξεναγό κ. Αθηνά ΣΦΑΚΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένους χώρους του κέντρου της πόλης, προσφέροντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την Ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου. 
Αγία Αικατερίνη Σιναιτών, ως μουσείο Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στον σταυροειδή ναό της Αγίας Αικατερίνης με κύριο θέμα της έκθεσης η εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο αιώνα μέχρι τον 19ο. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα συγκαταλέγονται εικόνες δύο σπουδαίων εκπροσώπων της Κρητκής Σχολής Αγιογραφίας του Άγγελου Ακοτάντου (αρχές 15ου αιώνα) και του Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ου αιώνα). 
Μικρός Άγιος Μηνάς, η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά, με αρχιτεκτονικά στοιχεία που
παραπέμπουν σε καθολική εκκλησία και είναι διακοσμημένος μετοιχογραφίες μεγάλων αγιογράφων της Κρήτης κι όχι μόνο.

 

– Ο Ναός του Αγίου Ματθαίου που ανεγέρθηκε στη Β΄ Βυζαντινή περίοδο. Ξανακτίστηκε, με τη σημερινή μορφή του, μετά τον σεισμό του 1508. Σήμερα ο ναός φιλοξενεί συλλογή εικόνων, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά έργα της Κρητικής Σχολής, όπως «η Σταύρωση» του Γεωργίου Καστροφύλακα (1752), «ο Αγιος Τίτος και σκηνές του βίου των δέκα μαρτύρων» του Ιωάννη Κορνάρου (1773) και άλλα, μεταξύ των οποίων και δύο ανυπόγραφες εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.
Πολιτιστικά μνημεία που αν και τα προσπερνούμε καθημερινά δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε. 
Ευχαριστούμε τον Α.Δ. κ. Ιωσήφ Κανακουσάκη αναπλ. Δ/ντή της Δ.Α. Ηρακλείου και τον Α/Α κ. Χρυσό Εμμανουήλ Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Κίνησης για τη συμμετοχή τους. 
Η Ένωση μας θα επαναλάβει την εκδήλωση, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, επειδή λόγω των αποσπάσεων για το συνέδριο της Ρόδου πολλοί συνάδελφοι στερήθηκαν τη μοναδική αυτή εμπειρία. 
SERVO PER AMICETO
Για την Τοπική Διοίκηση 
Ο Πρόεδρος                                                           H Γενική Γραμματέας
Μανόλης Ζαχαριουδάκης                                             Έφη Φλουρή

(Visited 9 times, 1 visits today)