«Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπισης της»
I.P.A. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Την Κυριακή 13/12/2020 και ώρα 21:00 πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη επιμορφωτική διαδικτυακή ομιλία με θέμα
« «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπισης της»
Υποδεχθήκαμε την Αστυνόμο Β΄ κ. Ιωάννα Ροτζιώκου Εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στη 3η διαδικτυακή ομιλία της Λέσχης, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Παραθέτουμε την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου κ. Μανόλη Ζαχαριουδάκη και τις ευχαριστίες μας για τους συμμετέχοντες:
Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή της βίαιης κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, φαίνεται να διογκώνεται σε συνθήκες πίεσης και αναγκαστικού περιορισμού, όπως αυτές που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.
Χαρακτηρίζεται ως έγκλημα που διατρέχει όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν δείχνει να επηρεάζεται από το μορφωτικό επίπεδο, τις συνθήκες διαβίωσης ή άλλα επιμέρους κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Αντίθετα περιγράφονται συμπεριφορές που εντάσσονται σ’ ένα σταθερό κύκλο έντασης και επανειλημμένης κακοποίησης (σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής) μετά από μια περίοδο ηρεμίας, που όμως οδηγεί ξανά σε κακοποιητικό επεισόδιο και σκοπεύει στην επιβολή και τον έλεγχο ενός προσώπου μέσα στην οικογένεια.
Σταθερό υπόβαθρο στη ζωή του θύματος, ο φόβος, η ντροπή, η μοναξιά, ο αβάσταχτος διαρκής πόνος, η απομόνωση, ο θυμός και φυσικά το «τραύμα» με άλλοτε ορατά και άλλοτε ορατά σημάδια, ανεξίτηλα χαραγμένα στην ψυχή. Κι αν όταν ακούμε τον όρο ενδοοικογενειακή βία, το μυαλό μας πηγαίνει στην κακοποιημένη σύζυγο- σύντροφο, «άμεσα θύματα» κατά το νόμο είναι και τα παιδιά, οι γονείς, γενικότερα οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Αλλά και οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα αυτών.
Χωρίς να υποτιμώνται τα «έμμεσα θύματα» μέλη της ίδιας οικογένειας σε θέση «αυτόπτη μάρτυρα» – θεατή του βίαιου περιστατικού και των συνεπειών της βίαιης συμπεριφοράς, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση, όπως για παράδειγμα την περίθαλψη μιας σοβαρά τραυματισμένης γυναίκας. Κι αν μιλάμε για παιδιά περιγράφουμε στιγμιότυπα που τα ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή τους.
O νόμος υπάρχει, το έγκλημα έχει περιγραφεί Με το νόμο 3500/2006 που ισχύει σήμερα, ο σαφής ποινικός χαρακτηρισμός της ενδοοικογενειακής βίας ως εγκλήματος και ο οριοθετημένος ρόλος της αστυνομίας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα, σε περιβάλλον απόλυτης εχεμύθειας και απαγόρευσης ανακοίνωσης των στοιχείων του θύματος, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώσει το θύμα για να ξεπεράσει το δισταγμό και να καλέσει σε βοήθεια ή να επισκεφθεί ένα αστυνομικό τμήμα.
Η διαχείριση των περιστατικών από το σώμα της ελληνικής αστυνομίας, πέραν των αυστηρών προανακριτικών καθηκόντων, λαμβάνει χαρακτήρα υποστηρικτικό για το θύμα, με την παροχή συμβουλευτικής αρωγής, με την ψυχοκοινωνική στήριξη, τη νομική βοήθεια αλλά ακόμα και την εύρεση κοινωνικών υπηρεσιών, που θα παρέχουν στέγη, όταν το θύμα διατρέχει κίνδυνο.
Ας προβληματιστούμε όλοι μας για την ευθύνη της «σιωπής» κι ας υιοθετήσουμε μια πιο ευεργετική στάση, που θα κάμψει το φόβο του θύματος, όταν γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και υπηρεσίες πρόθυμες να συνδράμουν, αφού ακούσουν την τραυματική αφήγηση.
Η Ένωση μας, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, η κοινωνική και πολιτιστική παγκόσμια ένωση σε 67 χώρες του Κόσμου, Αφοσιωμένη στις αρχές που καθορίζονται από την Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 1948, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα, οι Τοπικές Διοικήσεις δηλώνουν την παρουσία τους και την συνδρομή τους.
Καλωσορίζουμε την Αστυνόμο Β κ. Ιωάννα Ροτζιώκου Εκπρόσωπο τύπου ΕΛ.ΑΣ.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στο διαδικτυακό μας ταξίδι και ιδιαίτερα:
· Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατήρ Νεκτάριο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, Ηγούμενο της Μονής Σπηλιάς στα Άγραφα
· Τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Νικόλαο ΧΡΥΣΑΚΗ, Υποδιευθυντή της Δ/νσης μας.
· Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Α. κ. Βλάσιο ΒΑΛΑΤΣΟ
Τον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. Στυλιανό ΚΑΡΑΚΟΥΔΗ
· Τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου κ. Γεώργιο ΠΙΚΡΑΚΗ
· Την Πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτικού Προσωπικού κ. Ελευθερία Στίνη
· Τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Βασίλη Παπά και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Ι.Ρ.Α. Χαλκιδικής.
· Τον Ταμία του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Αχιλλέα ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ και Πρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Λάρισας, καθώς και τα μέλη της Ι.Ρ.Α. Λάρισας.
· Τον Αναπλ. Ταμία του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Χρήστος ΠΑΡΓΙΝΟΣ και Γενικός Γραμματέας της Ι.Ρ.Α. Ιωαννίνων και την Αντιπρόεδρος κ. Αγγελίνα ΚΟΥΜΑΤΣΟΥΛΗ.
· Τον Πρόεδρο της Ε.Ε. του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Γεώργιο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ και Πρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Ημαθίας.
· Τον Πρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Αργολίδας κ. Αθανάσιο ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
· Τον Πρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Καρδίτσας κ. Γεώργιο ΖΑΡΧΑΝΗ
– Τον Πρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Κάλαβας κ. Θεμιστοκλή ΙΩΑΝΝΙΔΗ
· Τον Αντιπρόεδρο της Ι.Ρ.Α. Τρικάλων κ. Βασίλειο ΔΡΑΓΟΥΤΣΟ
· Την Γενική Γραμματέα της Ι.Ρ.Α. Αχαΐας κ. Ιωάννα ΠΕΤΤΑ.
· Τον Ταμία της Ι.Ρ.Α. Χανίων κ. Δημήτριο ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ
· Την κ. Μαίρη ΖΗΝΟΖΗ Πρόεδρο ζώνης 1 του θέματος 117Α και Πρόεδρος του BranchZeusAnogiaτης Λέσχης LIONS Αργυρούπολη – Διόσκουροι.
Το ταξίδι έχει ξεκινήσει …
Για την Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέα
Μανόλης Ι. Ζαχαριουδάκης Έφη Φλουρή